Mentale kracht: it’s all in the name
- Dave
- 13 apr
- 2 minuten om te lezen
Dagelijks ben ik bezig met mentale kracht. Vandaag bedacht ik mij: Wat is het nou precies en wat valt er allemaal onder? Niet dat ik niet weet wat mentale kracht is, maar meer dat ik het overzicht kwijt raak tussen alle termen die gebruikt worden om mentale kracht aan te geven of raakvlakken ermee hebben.
Mentale weerbaarheid, Mentale veerkracht, Mentale fitheid, Mentale balans, Mentale stabiliteit, Mentale flexibiliteit, Mentale inzetbaarheid, Mentale paraatheid, Mentale energie ….
Het zijn allemaal termen die hiervoor gebruikt worden en toegepast worden op een specifieke context van mentale kracht. Maar waarom allemaal verschillende benamingen dan?
Wat mij opvalt is wanneer ik de term mentale kracht gebruik, dan merk ik dat sommige mensen al vrij snel de relatie leggen met zweverig en ontastbaar en dat snap ik wel. Als we namelijk kijken naar fysieke kracht dan heeft iedereen wel een voorstelling daarbij: grote spierballen, iemand die iets zwaars optilt etc maar hoe ziet het eruit als je mentaal sterk bent? Dat is lastiger voor te stellen of uit te beelden.
Een mooi voorbeeld is de training “Mentale kracht” die ik gaf aan verschillende militairen drie jaar geleden. Ik merkte op voorhand dat er weerstand was om naar deze training te gaan. Mensen wilden vrij nemen, andere werkzaamheden waren belangrijker of zeiden dat ze het niet nodig hadden. Tijdens de eerste oefening merkte ik echter al positieve opmerkingen en bewustwordingen. Aan het eind van de dag waren alle deelnemers positief en blij dat ze de training hadden gevolgd. De meeste trainingen die daarna kwamen lieten telkens hetzelfde patroon zien. Voorafgaand aan de training: weerstand, tijdens en na de training: herkenning, bewustwording en motivatie om het geleerde toe te gaan passen.
Waarom zou er dan toch die weerstand zijn aan de voorkant? Bedenk ik mij elke keer…Zou dat in dezelfde hoek gezocht kunnen worden als het taboe om naar een psycholoog te gaan? Want ik ben toch niet gek? Zeggen we dan….
Wellicht dat we mede daarom zoveel benamingen gebruiken. Om een klein beetje weerstand aan de voorkant weg te nemen. En tijdens dit schrijven bedenk ik mij: Laat dat nou precies de reden zijn dat ik de naam van de training mentale kracht heb gewijzigd. Niet omdat we inhoudelijk iets anders doen maar om het idee aan de voorkant te veranderen. Want zeg nou zelf: De training “fit for action” klinkt beter dan de training “mentale kracht” of niet?
Comentarios